Mennyi sütemény kell az esküvőre?
Sokszor futok bele ezekbe a kérdésekbe esküvői fotósként, így gondoltam leírom a szolgáltatói tapasztalatot ezt illetően.
Legfontosabb kérdés, hogy milyen ételek szerepeljenek az esküvői étlapon? Mindenképpen olyan, amiből bőséges mennyiséget tudtok szolgáltatni a teljes násznép számára. Egy esküvőn mindenki jól szeretne lakni, a tánc és italozás folyamatos étel utánpótlást követel, így az egy tányér gourmet étel nem megoldás (azt, amit felénk már elmosogatnak). Fontos egyfajta diverzitást kínálni annak érdekében, hogy mindenki megtalálja a maga számára szerethető ételt és tápértékben is tudjon magához illőt választani.
Fontos úgy kalkulálni, hogy ha lesz egyéni étrenddel (gluténérzékenység, laktózérzékenység stb.) rendelkező vendég, illetve kisgyerekek is az esküvőn, akkor lehetőleg ne csak marhapörkölt nokedli szintű ételek legyenek a kínálatban.
Mindenképp mérd fel a násznép ízlését és igényeit, ennek mentén tudtok számolni. Főételből fejenként másfél adagot érdemes számolni átlagosan, levesből nyugodtan mehet több is. Érdemes a catering szolgáltatót úgy kiválasztani, hogy egyedileg tudjátok megszabni a az ételek megoszlását és ne csomagokat erőltessenek rátok.
Érdemes egy különleges elemet is beilleszteni az menübe. Szeretik a vendégek, ha legalább egy szokatlan ízélményt nyújtó étel szerepel. Például egy fokhagymás fűszervajas fogas filé eléggé ki fog tűnni a rántott hús rengetegből.
A másik probléma mindig az ital. Miből és mennyit? Ismernetek kell a násznépet és az ivási szokásaikat. Egy igazi bulizós társaság vélhetően többet fog fogyasztani, mint a nyugisabb vagy idősebb társaság. Átlagosan fél liter tömény italt érdemes számolni. Aki többet fogyaszt az majd megissza azt a mennyiséget, amit a vendégsereg egy része nem igényel.
Nagyon fontos, hogy rövid italokból tárazzátok be a házit. Mindenkinek a könyökén jön ki a sok bolti égetett szesz. Egy igazi esküvő jó házipálesz nélkül nem az igazi. Az fogy majd a legjobban, azt garantálhatom. Érdemes whiskey-jager-unicum-vodka klasszikusokat is kínálni, a röviditalokra kevésbé nyitott társaságnak is legyen némi alap. Bor mindig több fogy egy olyan esküvőn, ahol fiatalok teszik ki a násznép zömét, de a csapolt sör is fontos, de kisebb mennyiségben. Borból érdemes a félszáraz verziókat választani, abból is a kevésbé savas típusokat, hogy minél kevesebb gyomorpanaszt okozzanak nagy mennyiség esetén.
Üdítőből megvan a tipikus recept: szánsavas narancs, kóla, rostos gyümilé. Bubis ásványvíz, mentes ásványvíz 40-60% arányban (kivéve, ha fröccsös a társaság, akkor még kell szóda a borhoz). Egyéb meredek variánsok nem fogynak el, majd Ti ihatjátok az idők végezetéig otthon, cukormérgezést kapva.
A gyakran ismételt kérdések rovat győztese a SÜTI. Mennyit, milyet, hova és kitől?
Na szóval…
Süteményből csak és kizárólag nem romlandót érdemes vásárolni vagy készíteni. Valakinek szállítania kell a süteményt, a kipakolás és az elfogyasztás időpontja között is eltelik némi idő, ez mondjuk egy keményebb nyári napon nem kockáztatható tényező. Miért írom, hogy készíteni? Te ha elmész vendégségbe és megkínálnak egy fincsi tartósítós bolti sütivel, akkor az nyamm nyamm de finom? Hát nagyon nem. Javaslom, hogy próbáljatok meg házias süteményeket beszerezni, ezeket mindenki szívesen fogyasztja majd. Minden esküvőn a házi süti fogy el hamar, a bolti süti megmarad pakolósnak. Na de mennyit?
Fejenként 1 szelet menyasszonyi torta az fix. Aprósüteményből fejenként 10-15 db-ot érdemes számolni, ez sem fogy el az esetek nagy részében. Érdemes a pakolásra szánt sütemények mennyiségét 4 főre számolni, átlagosan annyian fogyasztanak belőle otthon. Abban az esetben, ha rengeteg fogyna a lakodalom során, ebből lehet pótolni az asztalokra.