A legjobb esküvői helyszínek

Kétfelé oszthatjuk a házasulandó párokat. Egyik tábor a “jóvanazúgy, ott is jó lesz”, azaz mindegy nekik az esküvő helyszíne, csupán egy jót szeretnének bulizni és örülni egymásnak a násznéppel. A másik tábor pedig, akik régóta dédelgetik álmaikban-gondolataikban a tökéletes esküvői helyszín paramétereit. Hogy melyik jó? Mindegyik, de azért adnék pár tippet fotósként, hogy milyen tényezőket érdemes figyelembe venni.

Legmeghatározóbb tényező a hely befogadóképessége és kialakítása. Nem szervezhetünk egy 200 fős esküvőt egy zegzugos kicsi helyre, mert a zsúfoltság végett mindenki egymásra fogja borogatni az ételt-italt és táncikálni sem lesz hely akár az asztalok között. Arra érdemes azonban figyelni, hogy a túl tágas-szellős helyen nem feltétlen lesz meghitt közelség a részvetvők között (bár ezt sokan nem is bánják), szóval némi bensőséges intimitást magában rejtő, kellően jól bemozogható helyszínt érdemes választani, ahol nincsenek kisvárosi távolságok a két szembe sarok között.

A második befolyásoló tényező az esküvő egyéni hangulata és a pár személyiségének kifejezése. Van, aki természetközeli, van, aki urbán közeget kedvel, ennek mérten fog eldőlni dekor is. Vidéki-természetközeli helyszín kiválasztásakor vegyétek figyelembe a teljes násznép tagjainak lakhelyét és aszerint érdemes egy nem túl messzi helyet választani. Senki sem szeret fél napokat utazni egy esküvőre, idősebbeknek ez megterhelő is lehet. Amennyiben álmaitok helyszíne mégis messze található, akkor érdemes szállást is biztosító helyet keresni, mert becsicsókázva éjjel már csak aludni szeretne mindenki.

Harmadik fontos tényező az a helyszín(ek) távolsága egymástól. Legjobb példa erre egy budapesti esküvő, ahol jómagam fotóztam. A szertartás a 3. kerületben volt megtartva, majd a lakodalom a 9. kerületben. Ez nem kis távolság, ráadásul a budapesti forgalom is kihívást jelentett mindenkinek. Szerencsésebb, ha minimalizáljátok a távolságokat és a problémás útszakaszok lehetőségét a helyszínek között, ezzel is csökketve a stresszfaktort.

Amennyiben az elején említett első táborba tartoztok, akkor az alapján válasszatok helyszínt, hogy a fotókon mit látnátok szívesen, mert szép helyszínen lehet szép fotókat készíteni. Igyekezzetek az anyagiakhoz mérten a legdekoratívabb megoldást kiválasztani, ami megfelel lehetőleg a fentebb leírtaknak is.

Kedvenc lagzi helyszíneim:

  • Tompos Étterem, Keszthely: tágas és praktikus kialakítású belső tér, pontos és ízléses catering, szolgáltató- és ifjú pár barát személyzet, rugalmasság

  • 5 ház borbirtok, Somlószőlős: gyönyörű panoráma, könnyű megközelíthetőség, hangulatos és tágas aula, prémium szállás, segítőkész személyzet

  • Pálmajor, Gárdony-Pálmajorpuszta: ‘szertartás a kertben’, vadászház stílusú beltér, tánctér és az asztalok elkülönülése, megfizethető szállás