Esküvői fotók és esküvői festmény együtt jók igazán

 

Minden évben előrukkolnak valami extra ötlettel az esküvői szakma irányadói vagy maguk a párok. Néhány ilyen újdonságra nézünk, mint a luki nyúl, de van olyan, ami végig gondolva ötletes és maradandó értéket teremt.

Az utóbbi években virágkorát éli a polaroid stílusú azonnal előhívós fotózás az esküvőkön, mert az emberek igénylik az azonnal kézzelfogható eredményt, nem csak a később digitálisan átadott képeket, így teljesen érthető az esküvői festmények térnyerése.

Nemrégiben találkoztam az esküvői festmény fogalmával. Na most ezt úgy kell elképzelni, hogy a pár felkér egy igencsak technikás festőt, aki mindenféle körülmények között képes megfelelő minőségben alkotni. Képzeljük el, ha nekünk kellene félhomályban, tömegben festeni úgy, hogy a fejünkben él egy konkrét pillanatkép a násznép egy mozzanatáról és azt kiegészítjük az éppen újabb érdekes történés részleteivel. Na ugye, hogy nem egyszerű!

A művelet kihívásait illetően az egyik művész így vélekedik:

“Mindig nagy buli, amikor megpróbálok elkészíteni egy esküvői képet egy nap alatt. Mindig felviszem a vászonra az összes fő elemet (vendégeket, magát a helyszínt) és a nap végén az egész násznép láthatja a kész festményt, azonban a kritikus részletek finomítását a stúdiómba visszatérve végzem el. Legfontosabb számomra, hogy a klienseim 100%-ban elégedettek legyenek őszinte örömmel az arcukon és ehhez kemény munka szükséges. Legideálisabb eset, ha a lagzi helyszínén az esemény előtt el tudok tölteni némi időt az alapok lefestése érdekében, majd a buli kezdetekor egy nagyszerű kilátást biztosító helyet kapok, ahol semmi sem blokkolja a kilátást. Így nem kell úgy lefestenem a helyszínt, mintha bizonyos elemek nem lennének benne, ez nagyban gyorsítja a munkámat. Dolgoztam már 45 fokos hőségben tűző napon és esőben is. A kulcs a maximális flexibilitás és az, hogy ki tudjam zárni a külső körülményeket és átszellemülten tudjak alkotni csak az esküvő auráját átélve.”

Visszatekerve az időt, az esküvői fotográfia tudományának megjelenése előtt ez az egy lehetőség volt elérhető, hogy egy esküvőt megörökítsenek. Akkoriban azonban egy profi művész felbérelése csak a kiváltságosoknak adatott meg.

Napjainkban már az esküvők festményen történő megörökítésére specializált művészeket képeznek. Számos interjút olvastam ilyen művészekkel, de egy mindig közös volt bennük.

Mindegyikük azért csinálja, mert nemes kihívásként élik meg és jó érzés nekik látni a könnyes szemeket, amikor a párok megpillantják a kész műalkotást.

Azért, hogy ez a pillantás őszinten mosolyt eredményezzen, circa 2 hónapos részletes egyeztetés szükséges, hogy az ügyfél mit is vár el valójában az elkészülő képtől. Fontos tisztázni melyik pillanatot és hogyan örökítse meg a festő. Néhányan a valóságban nem szereplő esztétikai elemek megjelenítését is kérik a festőtől.

Az esküvői festményt érintő stílusbeli trendek is erősen változnak, de mindegyik művész bevallása szerint leginkább az impresszionista és fine art alkotások aratják a legnagyobb sikert.