Esküvő a korona éveiben?

2020 márciusától kezdve az esküvői világban tevékenykedő és esküdni kívánó egyének élete elég komplikálttá vált a COVID 19 vírus végett. A szigorú korlátozások teljesen megbénították a szakmát, sokak teljesen munka nélkül maradtak, a pároknak pedig halasztani Kellett a kitűzött esküvő dátumát. Lakodalom nélkül egy esküvőt nehezen tudunk elképzelni nemde? Nem az igazi maszkban egy házzasságkötő teremben ülni romantikus kézfertőtlenítő szagban. Viszont jómagam azt tapasztaltam, hogy a jogszabályok értelmében kötelező maszkivselést be nem tartva zajlottak az esküvők. 100-140 fő maszk nélkül egy kis termben, a lagziban egymás poharából piálva. Kissé meredek, de szerencsére egyetlen fertőzésről sem értesültem az idén fotózott esküvők esetében. Ez betudható a szerencsének.

Mit tudsz tenni, ha 2021-ben szeretnél házasodni, de a COVID miatt nem tudod mit tegyél?

Az alábbi 10 dolgot érdemes átgondolni:

  1. Tűzd ki álmaid dátumát, ne foglalkozz azzal, hogy milyen korlátozás lehet jövőre.
  2. Tervezzetek meg mindent, mintha nem is lenne virus. Éljétek át a tervezés-szervezés varázsát, csináljatok meg minden szoksos teendőt.
  3. Foglald le a helyszínt és a szolgáltatóidat minél előbb. Hogy miért? Mégha az eredeti datum nem is jön össze a virus miatt, de egy ajtóval beljebb vagy és könnyebb módosítani a dátumon, mint utolsó  pillanatban megtalálni a megfelelő szolgáltatókat.
  4. Polgári kisebb településen. Vélhetően egy kisebb település önkormányzata kevésbé forgalmas esküvők tekintetében. Ezzel tovább csökkenthetitek a virus kockázatot.
  5. Kézműves termékek, manufaktúrák. Támogassátok a kézműves termékeket kínáló szolgáltatókat (dekorosok, virágosok, stb.). Nem csak szebb, egyedibb és jobb minőségű, de segítetek vele egy kisvállalkozáson.
  6. Minden szolgáltatóval kitöltött szerződésben szerepeljen a COVID-ra vonatkozó záradék, mely tartalmazza a dátummódosítás minden lépését és lehetőségét, valamint lefekteti a vis maior helyzeteket a vírussal kapcsolatos szituációkban. Ez problméa esetén egyértelmű iránymutatást ad és megkímél a fölösleges vitáktól vagy ad hoc kompromisszumoktól.
  7. Safety First! A lényeg, hogy minimalizáljátok a virus terjedésének lehetőségét és a szeretteitek egészségét tartsátok szem előtt a bulifaktor helyett. Redukáljátok a résztvevők számát, a szervezéskor minden helyen szerepeljenek a szükséges biztonsági intézkedések. Ez Nektek, a családotoknak és a szolgáltatóknak is nagyon fontos!
  8. Foglaló, előleg. Tájékozódjatok mindig az adott szolgáltatónál, hogy lemondás esetén mi a sorsa az előlegnek, foglalónak, ez kerüljön bele a szerződésbe is speciálisan a COVID által teremtett helyzetre vetítve.
  9. Készüljetek fel lélekben a halasztásra már a szervezés elkezdése előtt. Ne a dátumba éld bele magad, hanem az esküvőbe.
  10. Kompromisszum. Minden szolgáltatóval próbáljatok kompromisszumos megoldásra jutni halasztás esetén. Kölcsönös szorult helyzet áll fenn, rugalmasságra van szükség mindkét oldalról.

2020-as képek a Facebook oldalon:

 

https://www.facebook.com/rainypic