+36 30 183 1338 info@rpfoto.hu

Beleszól a családom az esküvőm szervezésébe

Sokaknak akad problémája a magánszférát és saját döntéseinek érvényesítését illetően, ha képbe kerül a problémás család. Mindenki sutyiban hallgat róla, de a probléma attól még állandó feszültséget okoz.

Első necces szitu, amikor beadod a családnak, hogy te bizony meg akarsz házasodni és eljegyzés következik. Amennyiben esetleg az eljegyzést utólag jelented be a problémás családnak, inkább dobálj csokit feléjük és menekülj. Gondolom sokaknak ismerős a helyzet!? Na nézzük mi jön ezután…

Első kérdés persze a következő:

  • Jön a gyerek?
  • Nem jön a gyerek? Akkor meg minek házasodtok össze?

*facepalm*

Amikor ezen túllendül a társaság, akkor jön az okoskodás, folytonos belebeszélés, anyagi támogatás fejében zsarolgatás-beleszólás. Itt tudjátok először elejét venni ennek a dolognak. Néhány családtag szerint az anyagi támogatás egyfajta pártolójegy, hogy mindenben a saját elképzelése, ízlése valósuljon meg, amit esetleg anno a saját esküvőjén nem sikerült megoldani bizonyos okokból.

 

Oldjátok meg az anyagiakat, magatok, ez egy jó ütőkártya. Ne fizessen se anyu, se apu, se Micike néni a költségekbe, mert tutira vehetitek, hogy jönnek a kéretlen javaslatok és ha nem teljesítitek, akkor el is áshatjátok magatokat.

Oké, sikerült kizárni az anyagi beleszólást, ilyenkor következik az érzelmi ráhatás.

  • Jajj kislányom/kisfiam tudod, hogy Terike nénédnek mennyire rosszul esne, ha nem hívnád meg.

Döntsétek el Ti magatok, hogy kit hívtok meg és ne a családi sértődés lehetősége miatt hívjatok meg valaki olyat, aki rátok sem nyitotta az ajtót soha. Aki pedig törődik Veletek és fontos számotokra, az valószínűleg meg lesz hívva és nem lesz miatta parádé.

 

Kedvenc részem az esküvői szolgáltatók kiválasztása. Az esküvői fotós kiválasztásakor tipikus eset, amikor a pár lerakja a voksát valaki mellett és jön egy családtag, hogy az unokatesója kiskutyájának a mosógépe esküvői fotózással foglalkozik és 10 ezer forintért csinál majd ő ettől jobb képeket is. Ilyenkor kell helyén kezelni a dolgokat. Vessetek egy pillantást az esküvői referencia képekre, ha azok jók, akkor személyes találkozó és jöhet a mérlegelés, de az esetek 99%-ban sajnos hobbista emberről van szó, akit csak azért akarnak rádsózni, hogy legyen referenciája meg amúgy is Pista bátyád komája.

Jó nagy patália lehetőségét rejti magában az esküvő ülésrendje is. Majd az ángyikádat is a főasztalhoz akarják ültetni, mert ő is lökdöste a babakocsidat 28 éve. Ti döntsétek el, hogy ki üljön oda, kiket fogadtok a legszebb pillanatotokban magatok mellé.

 

Állandó probléma az elvált szülők esetén, hogy a jelenlegi párjával vagy egyedül hívjuk meg, a fő asztalhoz ültessük-e őket. Saját vélekedésem szerint csak akkor hívjátok meg az elvált szülők jelenlegi párjait, ha köztük nincs semmi negatív viszony és Ti magatok is kedvelitek őket. Minden egyéb esetben csak a két szülőt hívjuk meg külön-külön és köztük lévő rossz viszony esetén gondoskodjunk arról, hogy a lakodalom során külön tudjanak ülni egymástól a főasztalnál.

 

Legkritikusabb probléma, hogy meghívjuk-e az esküvőre azt a szülőt, akivel nem tartjuk a kapcsolatot és életreszóló ellentét húzódik közöttünk. Mindenképpen hívd meg, mégiscsak a szülőd, úgysem fog elmenni. Ha esetleg elmegy mégis az esküvőre, akkor bánja a Veled való rossz viszonyt és megkövet téged annak érdekében, hogy ez rendeződjön. Nem szabad közvetlen családtaggal életreszóló haragot tartani, mert lehet megbánjuk (kivétel ez alól a bántalmazás és ahhoz hasonló súlyos vétségek).

 

Az esküvőn történő telefonos fotózás is állandó probléma. Vannak olyan családtagok, akikkel nem fogod tudni megértetni, hogy a képeket a fotós készítse el, ők inkább élvezzék a pillanatot. Mindenki nyomkodja telefonnal képek százait, ami úgyis használhatatlan lesz, de cserében még az eseményekre sem figyel ezáltal. Ilyen esetben bízd az esküvői fotósotokra a dolgot, ő hamar le fogja rendezni a bevált trükkökkel.

 

Az esküvőt követően jön az osztozkodás. Az egész falunak pakolni kell a süteményekből, nehogy megsértődjenek ám stb. Ti rendelkezzetek inkább a megmaradt ételek sorsáról, mert hamar lába kél a dolgoknak és csak nézhettek utána.