Hogyan szervezz tökéletes esküvőt?

Te is arra vágysz, hogy problémamentes legyen minden az esküvőd körül, de ehhez pár alap trükköt szem előtt kell tartani. A múltkori cikkben már írtam az esküvői helyszínekről, most nézzük a többit.

1. Időben kezdd el szervezni

Lehet, hogy az esküvőd képzeletbeli dátuma 2-3 év múlva lenne, de ez nem azt jelenti, hogy az egyetemi beadandókhoz hasonlóan az utolsó pillanatban álljunk neki. Minél előbb elkezded a szervezést, annál stresszmentesebb és átláthatóbb lesz az egész folyamat és el fogod érni a kitűzött célt kompromisszum mentesen. Fontos, hogy legyen egy konkrét leírt terved, aminek mentén szisztematikusan fogsz haladni, különben totál katyvasz lesz a folyamat és nem logikus sorrendben lesznek elintézve a dolgok, netán kimarad valami. Mindig egy nagyjábóli vendéglistával kezdj és ehhez nézz egy költségkeretet, mert ezek mentén fogsz tudni a továbbiakban kalkulálni.

2. Reális költségkeret

Állapíts meg egy maximális költségkeretet, amit anélkül el tudtok költeni az esküvőtökre, hogy a mindennapi életetek vagy az azt érintő tervek hátrányt szenvednének emiatt. Sokan elhibázzák, hogy nem számolnak a legkisebb tételekkel vagy az esetleges váratlan költségekkel. Látszólag egy welcome gift nem tűnik sok pénznek, de ha összeadjuk az összes apróság költségét, akkor lehetnek meglepetések. Bármi közbejöhet az esküvő előtti ruhapróbán, pl egy extra igazítás, néhány extra rá, de bármi technikai részlet is tönkre mehet, aminek a pótlására is fel kell készülni anyagilag. A nagyok szerint autót vásárolni úgy kell, hogy az autó értékének 25%-a legyen tartalékban a váratlan kiadásokra. Esküvőre is ugyanezt javasolnám.

3. Szelektálj a vendégek között

Természetesen mindenki nagy esküvőről álmodik, de miért is kellene meghívni a munkatársam anyjának mosógépszerelőjének a kiskutyájának a nénikéjét is? Legnagyobb kiadást a fejenkénti ellátás fogja jelenteni, szóval ne hívj meg olyan embereket, akik addig sem voltak részesei életednek. A szülinapodon sem szívesen ünnepelsz olyanokkal, akik egész életedben rád sem néztek nemde? Azok az emberek fognak osztozni örömödben, akik közel állnak hozzád, a többi csak képmutatás.

4. B terv

Mindenre legyen tartalék, mindenre legyen B terv. A fotózás helyszínére, a szükséges listákra, a legfőbb segítőre, a zenéket tároló adathordozóra stb. Minden eshetőségre fel kell készülni és akkor már csak a tornádó zavarhatja meg az esküvőt. Fotósként én mindig tartok egy B tervet a kreatív fotózásra az eredeti helyszínhez közel, mert akármi történhet. Építkezést kezdtek a helyszínen, éppen ég a tarló, kóborkutyák szeretnének megenni minket. Tapasztalat, hogy a zenéket, amikre táncoltok mindenképp több hordozón adjátok át a hangosítással foglalkozó szolgáltatónak, ugyanis az esetek nagy részében történik valami ezekkel és mindig a tartalékot kell használni.

5. A kerethez mérten a legjobbat

Van 200 ezer forintod fotósra? Van 250 ezred ruhára? Akkor abból a pénzből a lehető legjobbat keresd meg. Ne spórolj, ne csökkents ezen az összegen, nyugodtan költsd el az adott célra, de azért a pénzért a legjobbat akard. Ismét az autós történetet említeném. Van 10 millióm, amit új autóra szeretnék költeni, akkor nem fogok 4 millióért egy kompromisszumos megoldást keresni csak azért, mert olcsóbb. Utána nagyon meg fogod bánni, ha nem így teszel.

esküvői tippek

6. Kerüld a tucat megoldásokat.

Mindenkinek a könyökén jön ki az aktuális esküvői trend és mivel tucat megoldásokról beszélünk vélhetően nem Titeket fog tükrözni. Merjetek magatok lenni, vigyétek bele a saját kis világotokat a helyszínválasztásba, a cateringben, de legfőképp a dekorba. Ne toljátok túl, ha magatok nem tudtok azonosulni vele. Önazonosság fog jó érzést és összhangot kelteni a vendégekben. Ne azzal foglalkozzatok más mit gondol és másnak mi az ízlése, Nektek feleljen meg minden. Azok az emberek, akik elmennek, nekik Ti már megfeleltetek minden hóbortotokkal, így valószínűleg az egyedi megoldásokat is értékelni fogják.

7. Ti mondjátok meg a frankót

Ne engedjétek, hogy apuka-anyuka meg nem tudom ki mondja meg, hogy mi legyen az esküvőn és hogyan. Nem az ő esküvőjük. Anyagi támogatásra hivatkozva sincs joga senkinek a saját akaratát érvényesíteni más esküvőjén. Tanácsokat érdemes meghallgatni és meg is fogadni néhányat, de ne a ló túloldala legyen belőle csak azért, hogy ne legyen sértődés. Közösen a Ti döntésetek 50-50% jogosultsággal, hogy mi hogyan lesz megvalósítva.

8. A párod is!

Férfiként azt vallom, hogy a házimunka mindegyik fél dolga, így azt arányosan kell felosztani. Sok esküvőn találkoztam ideges, feszült és kimerült menyasszonyokkal és vőlegényekkel egyaránt, mert a szervezés összes feladata rájuk hárult, míg párjuk igazából csak elment az esküvőre, mint egy fogadásra. Ugyan olyan érdeke mindkét félnek, hogy flottul menjenek a dolgok és meg tudja jeleníteni önmagát az esküvői részletekben azért, hogy önazonosnak érezze és át tudja élni minden pillanatát. A karácsony is akkor igazán meghitt, ha készülünk rá, az esküvő is. Ne engedd, hogy a másik kimaradjon ebből az átszellemülési folyamatból, mert ez csak összébb kovácsol Titeket.